Facebook

SINISET

Seppo nro: 141

Vaalimainos

Sepon blogi

Tehdäänkö Suomen historian merkittävä geopoliittinen hanke?

Tiistai 23.9.2014 - Seppo Kanerva


Miksi ydinvoimalaa suunnitellaan pohjoiseen, kun teollisuus on etelässä? Sähkön siirtokulut eivät ole ilmaisia, emmekä jalosta uraania, se tulee Venäjältä. Jatketaan rataa Kolarista Norjaan Jäämerelle Skiboteniin tai Hammerfestiin, jonne tulee kaasuputki Snövitin öljy- ja kaasukentiltä.

Sen ratatyön yhteydessä voisi rakentaa sinne myös kaasu- ja öljyputket. Se toisi huoltovarmuutta epävarmojen Venäjän toimien vastapainona. Näin liittyisimme Länsi-Euroopan kaasuputkiverkkoon.
Tämä rakennustyö voitaisiin luontoa säästäen tehdä tunturitunneleilla. Tarvitaanko siis kallista LNG - asemaa Pohjanlahden rannalle (Tornioon). Sekin olisi säästöä.

Ratahankkeen kustannukset ovat 1,5 miljardin luokkaa, johon takuuvarmasti saataisiin lähes miljardi EU- rahaa, sillä hanke sopii hyvin EU:n Euroopan-laajuisten pitkäaikaisten energia- ja liikenneinvestointien ohjelmaan.

Minä laittaisin tarpeettomista 7-8 miljardin ydinvoimalahankevaroista 1,5 - 2 miljardia ratayhteyteen Jäämerelle, 1 miljardilla tehtäisiin kaasuvoimala Pohjois- Suomeen ja loput, ehkä vain 3-4 miljardia sijoitettaisiin uusiutuviin kotimaisiin energiamuotoihin.

Suomellahan on korkeatasoinen osaaminen ja tekniikka kaasuvoimalan tekoon (Wärtsilä) ja sellainen valmistuisi muutamassa vuodessa. Lisäksi kaasuenergian hiilidioksiinijalanjälki on huomattavasti pienempi, kuin kivihiilellä, turpeella tai öljyllä. Tässäpä eduskunnalle ja maamme hallitukselle mietittävää.